Reklam Alanı

Reklam Alanı

18 Ekim 2017 Çarşamba

SAP Sisteminde Cari Kartlarda (Müşteri/Satıcı) Veri Girişine Uygun Alanların Belirlenmesi

Merhabalar,

Bu yazımızda, SAP sisteminde oluşturduğumuz satıcı ve müşteri kartlarında doldurulmasını istediğimiz zorunlu ve isteğe bağlı alanların nasıl oluşturulacağını öğreneceğiz.

Öncelikle SAP çok geniş kapsamlı bir ERP programı olmasından dolayı Satıcı ve Müşteri kartlarında bir çok alan kullanıcının önüne gelmekte ve kullanıcının otomatik olarak bu alanların hepsini mi dolduracağım tepkisi ile karşılaşılır. Bundan dolayı SAP standart olarak kullanıcılar tarafından doldurulması gereken alanları belirleyebileceğimiz bir çözüm oluşturmuştur.

SAP, genel olarak müşteri ve satıcıları bir üst kategoride sınıflandırır. Bu sınıflandırmaya SAP Sisteminde Hesap Grubu adı verilir. Hesap Grubu müşterilerinizi kategorize edebileceğiniz bir kırılım olarak düşenebilirsiniz.



Hesap Grubu bazında SAP sisteminde müşteri ve satıcı kartlarında bazı alanları zorunlu kılabilir, bazı alanları isteğe bağlı giriş yaptırabilir, bazı alanları gizleyebilir ve bazı alanları görüntüleyebilirsiniz.

SAP Sisteminde, müşteri ve satıcı hesap gruplarının oluşturulması ile ilgili daha önce bir yazım mevcuttur. Buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.

SAP, bu alan düzenlemelerini iki farklı menü üzerinden yapmaktadır.

Müşteriler için OBD2, Satıcılar için OBD3 menüsü kullanılmaktadır.

Bu menülere girdiğiniz zaman karşınıza ilk olarak hesap grubu listesi çıkar.
OBD2 menüsüne girdiğinizde, Müşteri Hesap Gruplarını görebilir, OBD3 menüsüne girdiğinizde ise Satıcılara ait Satıcı Hesap Gruplarını görebilirsiniz.


OBD2 Ekran Görüntüsü Örneği;



OBD3 Ekran Görüntüsü Örneği;


Bir sonraki adımda hesap gruplarının içerisine girerek, Satıcıların Genel, Şirket ve Finansal alanlarında bulunan alanları isteklerinize göre, zorunlu kılabilir, gösterebilir, gizleyebilir ve isteğe bağlı girişe hazır hale getirebilirsiniz.

Örneğimizde, 0001 Yurtiçi Grup İçi Müşterilerimizin Mail adresi alanın zorunlu olarak girilmesi işlemini yapalım.

Öncelikle OBD2 menüsü üzerinden 0001 Yurtiçi Grup İçi Müşteriler hesap grubunun üzerine çift tıklanır.

Açılan ekranda, Mail Adresi Genel Veriler alanında olduğundan Genel Veriler alanı seçilip, ekran görüntüsünde belirtilen Alan Durumu Açılımı butonunu tıklanır.



Bu alanda Müşteri Genel Veriler alanında bulunan alanların gruplandığı bir üst kategori açılır. Mail adresi alanı İletişim bölümüne girdiği için İletişim alanına tıklanır.

Bir sonraki ekranda ise, İletişim kategorisinde yer alanların listesi önümüze gelir. Bu alanda istediğimiz alanı zorunlu yapabilir, istediğimiz alanı kaldırabilir, istediğimiz alanı isteğe bağlı veri girişine izin vermesi için uygun alanları işaretlememiz gerekmektedir.

Örneğimizde Mail Adresi alanını zorunlu yapmak istediğimiz için, Zorunlu Giriş seçeneğini ilgili satırda seçerek Kaydet butonuna basarak, değişikliği request ile kayıt altına alabiliriz.


Genel işleyiş bu şekilde olduğu için, bu örneği baz alarak satıcı ve müşterileri kartlarınızda alanları isteğinize göre belirleyebilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...
Sağlıcakla kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder