Reklam Alanı

Reklam Alanı

1 Mart 2016 Salı

SAP ÖDK(ÖZEL DEFTERİ KEBİR) İŞLEMLERİ

Merhabalar,

Daha önce farklı ERP programları ile çalışıp SAP ERP kullanmaya başlayan kişilerin ilk görüşte, ne işe yarıyor ki bu denilen, SAP camiasınca ÖDK'lı işlem diye tabir edilen, özel defteri kebir işlemlerini anlatmaya geldi sıra.

ÖDK'nın kullanılma sebebi aslında SAP'nin, şirketlere ben gereken parametreleri koydum ama eminim ki bunlar sizin işinizi görmeyecek bu yüzden sizlere ayrıca kendinize özgü olan tanımlamalar ile muhasebe belgelerinizi oluşturmanızı sağlayabilirim demektir.

İşin hikaye kısmını geçtikten sonra, ödk'lı işlemleri, talep - alınan veya verilen peşinatlar, personel iş avansları, şüpheli alacaklar, çek/senet ve benzeri işlemlerde kullanılır.

Her bir işlem için ayrı bir ödk göstergesi tanımlanmalıdır sisteme. ÖDK işlemleri hem satıcı hemde müşteriler için uygulanabilir.



PEŞİNAT ve PEŞİNAT TALEBİ

Talep : Defteri kebir kayıtlarına dahil edilmeyen, yani muhasebesel olarak gerçek bir kayıt olmayıp sadece bilgi amaçlı takibi yapılan tek satırlık kayıtlardır. Raporlamalarda işaretlenmiş kayıtlar olarak tanımlanmaktadır.

Peşinat : Gerçek bir muhasebe kaydı olup, işletmelerin ticari faaliyetlerinde bir mal veya hizmet satışından önce alınan veya verilen ücrettir.

SAP ERP Sisteminde talep ve peşinat işlemlerinin girişi için tasarlanmış ayrı ekranlar mevcuttur. Ancak kayıtların yapılabilmesi için kayıt göstergelerinin tanımlanması gerekmektedir.

Bunun işin aşağıdaki yol izlenir.

Menü Kodu : FBKP
Menü Yolu :  SPRO / Mali Muhasebe(yeni) / Müşteri ve Satıcılar Muhasebesi / Ticari İşlemler / Alınan Peşinatlar / Müşteri Peşinatları için Mutabakat Hesabının Tanımlanması



Özel defteri kebir konfigürasyon ekranına girerek ödk göstergelerini tanımlama sistemine geçebilir.

Açılan ekranda ki görüntü ve veri giriş ekranı aşağıdaki gibidir.




Hesap türü kısmında, Duran Varlıklar (A), Müşteriler (D), Satıcılar (K), Malzeme (M), Ana Hesaplar (S)

ÖDK Göstergesi : Nümerik olarak artan ardışık sayılar veya alfanümerik karakterleri kullanabilirsiniz.

Genel tanımlamayı bu şekilde yaptıktan sonra, bu ödk göstergelerinin hangi hesaplar ile çalışacağını belirtilmesi ekranı için göstergenin üzerine çift tıklamak yeterli olacaktır.


Özellikler butonuna basarak ödk göstergesinin özelliklerini belirtebilirsiniz.



İşaretli Kalemler : Bilgilendirme amacı taşıyan Defteri Kebir'e dahil edilmeyen ya da orada görüntülenmeyen özel Defteri Kebir işlemleri için kullanılır.

Kredi Limiti Kontrolü İlişkisi : Özel defteri kebir işlemleri müşterilere yönelik kedi limiti kontrolüne dahil edilebilir. İşaretli kalemler kredi kimiti kontrolünde genelde dikkate alınmaz.

Açık Kalem Uyarısı : Müşteri yada satıcı hesabına yapılan bir kayıt sırasında ilgili hesap için özel defteri kebir işleminin mevcut olduğu yönünde kullanıcının uyarılması için tıklanır.

Örnek : Müşteri faturasının kaydı sırasında bu müşteri için bir peşinatın mevcut olduğu kullanıcıya bildirilir.

Hedef Özel Defteri Kebir Göstergesi : İşaretli kalemler için belge girişi sırasında hangi özel defteri kebir göstergelerinin kullanılabileceği ayarlanır. Hedef Özel Defteri Kebir göstergesi, standart sistemde peşinat talepleri için kullanılır.

Özel Defteri Kebir İşlem Sınıfı : Özel defteri kebir işlem sınıfı işlemin peşinat mı, senet mi yoksa diğer bir işlem mi olduğunu belirler.

Kayıt Anahtarı : Yalnızca bu kayıt anahtarları ile Özel Defteri Kebir göstergesi birlikte geçerlidir. Standart sistemde yer alan Özel Defteri Kebir işlemlerine kayıt anahtarları 09,19,29 ve 39 olarak belirlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder