Reklam Alanı

Reklam Alanı

16 Şubat 2016 Salı

SAP FI Kayıt Anahtarları ve Yeni Kayıt Anahtarları Oluşturma

Merhabalar,

Yeni bir SAP FI konusu ile yine karşınızdayım.

SAP sisteminde kayıt edilen her belgenin münferit bir kalemi bir kayıt anahtarını içerir. Yani bir muhasebe belgesinde baktığınızda KA alanında ki numara sizin borç alacak bir kayıt türünüzü refere eder.

Peki kayıt anahtarları ne işimize yarar?

  1. Kayıt anahtarları, yapılacak kaydın, müşteri, satıcı, veya ana hesap gibi kayıtların tipini belirler.
  2. Yapılacak kaydın Borç mu Alacak mı olduğunu belirler.
  3. Yapılan kaydın kalemine ait hangi alanların zorunlu veya isteğe bağlı olduğunu belirler.
SAP FI Danışmanları genelde sistemde tanımlı olan kayıt anahtarlarını kullanmanızı önerirler. Bundan dolayı SAP sistem içerisinde belirli kayıt anahtarlarını oluşturmuştur. Aşağıdaki tabloda SAP sisteminde bulunan kayıt anahtarları listesini görebilirsiniz.



SAP, her ihtiyacınıza cevap verebilmek için, kişilere yeni kayıt anahtarları oluşturabilmesi için gerekli düzenlemeyi yapmıştır.

SAP FI modülünde yeni kayıt anahtarı oluşturmak adına izleyeceğiniz menü yolu aşağıdaki gibidir.
Menü Kodu : OB41 
Menü Yolu : SPRO / Mali Muhasebe (yeni) / Mali Muhasebe Temel Ayarları (yeni) / Belge / Kayıt Anahtarlarının Tanımlanması


Borç ve Alacak Gösterges, bölümünde kayıt anahtarının borç yada alacak olarak hareket edeceğini belirler.

Hesap türü bölümünden kayıt anahtarının hangi hesap türü için tanımlanacağı belirlenir. Bir kayıt anahtarı sadece bir hesap türü için belirlenebilir.

Diğer özellikler bölümünden satış ilişkili olduğunu, ters kayıt anahtarı bölümünden ödeme işlemlerinde kullanılacağını belirler.

Ters kayıt anahtarı : Tanımlanan kayıt anahtarı ile  yapılan bir muhasebe kaydının iptali durumunda kullanılacak kayıt anahtarı tanımlanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder